Toulky Prahou 15 v pořadu Z metropole

O počátcích železniční dopravy do Hostivaře a jejím významu pro tehdejší obec nebo o místním přednostovi Antonínu Jakešovi si povídal redaktor Petr Sojka s autorem knihy o Praze 15 v dalším dílu pořadu České televize Z metropole.

You may also like...

1 Response

  1. Pavel Novák napsal:

    Dobrý den pane Berný.
    Obracím se Vás s prosbou o získání údajů nebo informací , na které jsem narazil při čtení deníku mého dědy , který žil na začátku 19. století v Praze na několika místech.
    Snažím se již 3 roky dle možností a času dát a sepsat rodokmen rodu a spolu s tím vystopovat pobyty a dění ……
    V deníku píše , že jeho matka ( moje prababička ) někdy v letech 1908-1909 zřídila, jak doslova píše : jednu z prvních elektrických a parních prádelen na Smíchově, kde zaměstnávala asi 8 pradlen a žehlířek….a to na Královské třídě, v místech na svahu mezi třídou Palackého a ulicí Komenského.
    Z Radotína se tehdy moji prarodiče přestěhovali na Smíchov ulice Celná č.p.4 . Nevím zda tento dům ještě existuje a jde dohledat zápis někde v matrikách o to, že tam žili, popřípadě fotografii domu…
    Moje prababička a děda se jmenovali Alena a Josef Bohuslav Nesměrákovi.
    Prosím Vás o radu nebo zaslání odkazu na to, zda je možné to nějak doložit nějakým dokumentem, zápisem či fotografií . samozřejmě pouze pro mé účely a informaci.
    Kontakt na vás jsem získal na základě ještě vyhledávání informací ohledně vlastnictví hostince na Kovárně v Praze 5 Smíchov , kterou děd zakoupil a vlastnil od 23.4.1910 do 26.7.1912 ( získal jsem sken z matriční knihy, kde je o tom zápis a evidence …). Bohužel dobové fotografie a budova již neexistuje byla provedena demolice bez pořízení dokumentace tak krásných sálů a prostředí….
    Budete-li míz zájem , mohu vám zaslat pro přiblížení dení výňatek popisek vztahující se k tomuto hostinci. Velice zajímavé a popsané včetně kdo tam chodil, co se tam odehrávalo a tak podobně…
    Nicméně mi byly zaslány 3 skeny stránek s popisem dění v tomto hostinci vaší osobou. Máte-i ještě nějaké podrobné informace , je-li to možné je poskytnout i za úplatu.
    Předem děkuji za jakoukoliv odpověď či odkaz…
    S přáním pěkného dne a v dnešní nelehké době přeji hlavně pevné zdraví
    Pavel Novák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *